Biuletyn

Lebosol Calcium - Forte 10l Powiększ do pełnego rozmiaru

Lebosol Calcium - Forte 10l

NAWÓZ WE
Płynny nawóz mikroelementowy z dodatkiem manganu (Mn) i cynku (Zn)

Więcej szczegółów

S 4054

Stan: Ten produkt nie występuje już w magazynie

183,59 zł

Dodaj do koszyka

Zawartość składników:
1,5% manganu (21g/l Mn);
0,5 % cynku (7 g/l Zn) dodatkowo w skład wchodzi:
13,5% wapnia rozpuszczalnego w wodzie w formie mrówczanu wapnia

Gęstość: 1,37 kg/l
Wartość pH: 7-8

Substancja czynna produktu i jej działanie:
Dostępność wapnia jest niska na glebach kwaśnych, piaszczystych lub lekkich (wymywanie), na glebach torfowych lub podczas suszy. Niedobór wapnia występuje często przy wysokiej zawartości azotu i potasu w owocach dużych. Deficyt wapnia widoczny jest w formie spalonych wierzchołków liści, zwiniętych liści, uszkodzonych stożków, zmniejszonej jędrności owoców, gorzkiej plamistości podskórnej oraz gorszej zdolności przechowalniczej.
Lebosol Calcium Forte to specjalna formuła wapnia z manganem, cynkiem i środkiem aminosol. Aminosol poprawia wchłanianie wapnia, mangan przyczynia się do lepszego zielonego wybarwienia, cynk odgrywa ważną rolę w metaboliźmie auksyn.

ROŚLINA UPRAWNA

CEL

ZALECENIA

 Dla wszystkich roślin użytkowych

 Zaopatrzenie w wapń

  •  dolistne 4-8 l/ha w 500l wody
  • uprawy pod osłonami roztwór 1%
  •  Truskawki
  • Rośliny jagodowe

 Jędrność i wielkość owoców, twardość.

  •  3-krotnie 4-6 l/ha pomiędzy początkiem kwitnienia a zbiorem
  • 3-krotnie 4 l/ha od fazy zawiązywania owoców aż do zbiorów
  •  Owoce pestkowe
  • Owoce ziarnkowe

 Jędrność owoców, zapobieganie gorzkiej plamistości podskórnej i fizjologicznym chorobom przechowalniczym.

 kilkakrotnie w ilości 5-8 l/ha od fazy przekwitania do zbiorów
  •  Winogrona winne
  • Winogrona stołowe

 Jędrność owoców, odporność na szarą pleśń.

  •  3-krotnie 6l/ha od fazy, w której większość jagód styka się ze sobą
  • 3-4-krotnie 6 l/ha od fazy jagód wielkości kaszy

 Warzywa piankowate, dyniowate, strączkowe

 Jędrność owoców, zapobieganie suchej zgniliźnie wierzchołkowej owoców, zaopatrzenie w wapń.

 3-4-krotnie 4-6 l/ha od fazy zawiązywania się owoców

 Warzywa kapustne, liściowe i cebulowe

 Zapobieganie brunatnemu wnętrza główki sałaty oraz brązowieniu wierzchołków liści, zaopatrzenie w wapń.

 3-4-krotnie 4-6 l/ha gdy rozwinięta jest wystarczająca ilość masy liściowej

 Warzywa korzeniowe, rzepakowe i wieloletnie

 Jakość wypustków szparaga, poprawa twardości, jędrności i jakości plonu.

 3-4-krotnie 4-6l/ha gdy rozwinęła się wystarczająca ilość masy liściowej

 

  • Waga 10 litrów
Sklep.e-sadownictwo.pl 2013