- Usuń ten produkt z moich ulubionych
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
- Drukuj
Lebosol - Mangan 5l
Nawóz WE manganowy w formie zawiesiny.
Kategorie
Biuletyn
Nawóz WE manganowy w formie zawiesiny.
Zawartość składników: 27,9% Mn (500g/l)
Gęstość: 1,79 kg/l
Wartość pH: 8
Substancja czynna produktu i jej działanie:
dostępność manganu jest taka niska na glebach o dużej zawartości próchnicy, na glebach piaszczystych i lekkich/luźnych, na glebach o wysokiej zawartości pH, jak również podczas chłodów i wysokiej wilgotności. Niedobór manganu uwidacznia się przez żółknięcie liści, występowanie czarnych punktów na liściach oraz obecność jasnozielonego marmurka pomiędzy głównymi nerwami liści. Gorsza jest również jakość produktów, np. zła jakość skórki u ziemniaków.
ROŚLINA UPRAWNA | CEL | ZALECENIA |
Dla wszystkich roślin użytkowych | Zaopatrza w mangan
| Dolistne 0,5-2 l/ha w minimum 200l wody. Przy aplikacji opryskiwaczem plecakowym roztwór 0,2% |
Truskawka Rośliny jagodowe | Jakość liści, zaopatrzenie w mangan | 1 l/ha od początku kwitnienia aż do zbiorów |
Owoce ziarnkowe | Jakość liści, zaopatrzenie w mangan Zielona barwa zasadnicza skórki | Stosować kilkakrotnie w ilości 0,5 l/ha od fazy przekwitania (u odmian podatnych na ordzewienia począwszy od fazy gdy owoc osiąga wielkość od 40 mm) Trzykrotnie 0,5 l/ha podczas czerwcowego opadania owoców |
Owoce pestkowe Winogrona | Jakość liści, zaopatrzenie w mangan | 1l/ha od fazy zawiązywania się owoców aż do zbiorów 2-3-krotnie 1 l/ha od fazy wyraźnie widocznych kwiatostanów |
Warzywa | Jakość liści, wybarwienie liści, odporność, zaopatrzenie w mangan | 1-2-krotnie 1l/ha gdy rozwinięta jest wystarczająca ilość masy liścia |
Ziemniaki | Zmniejszenie podatności na zarażeniem parchem Jakość skórki owocu, odporność zaopatrzenie w manganu | 0,5 l/ha dodatkowo do zaprawiania 1-2-krotnie 1l/ha od początku zwierania się rzędów |
Zboża | Odporność na mróz, zaopatrzenie w mangan Poprawa plonu, odporność na złamania, zaopatrzenie w pierwiastki śladowe | 0,5 l/ha jesienią od fazy 3 liści 0,5-1 l/ha wiosną od początku wegetacji aż do fazy liścia flagowego |
Rzepak Buraki Cukrowy | Zwiększa odporność w tym na mróz, poprawa plonu, zaopatrzenie w mangan | 1-2-krotnie 1l/ha jesienią od fazy 4 liści do fazy 6 liści 1-2-krotnie 1l/ha pomiędzy stadium 6 liści a zwieraniem się rzędów |