Biuletyn

Uprzejmie informujemy, że sklep w dniach 23-31 grudnia będzie nieczynny.
Zamówienia składane w tych dniach będą realizowane w nowym roku.

Za utrudnienia przepraszamy.
Totalhumus 500ml Powiększ do pełnego rozmiaru

Totalhumus 500ml

TOTALHUMUS wykorzystywany jest w uprawie roślin jako stymulator wzrostu, a także mikronawóz. Jako preparat próchnicowy w odróżnieniu od syntetycznych odpowiedników regulatorów wzrostu oddziałuje nie tylko na przemianę materii roślin.

Więcej szczegółów

S 3792

115,01 zł

5 Inne produkty w tej samej kategorii:

Pięć powodów dla których warto stosować TOTALHUMUS:
• jedyny produkt w Polsce zawierający tak silnie skoncentrowane kwasy humusowe
• nie zawiera patogennej flory bakteryjnej oraz wirusów
• nie zawiera dodatków chemicznych, syntetycznych ani nawozów sztucznych
• wyjątkowo wydajny 1l/ 5ha lub łyżka na 10l wody do stosowania w ogrodzie
• najkorzystniejsza cena w stosunku do jakości

UPRAWY ROLNICZE
Badanie w IUNG Państwowy Instytut Badawczy w Puławach pod kierownictwem Dr. Tamary Jadczyszyn wykazało w badaniu nr 414-2/15, że podczas stosowania THE TOTALHUMUS w uprawie rzepaku i kukurydzy w dawkach 200 i 400 ml/ha zwiększyło się pobranie składników pokarmowych o:

Rzepak
azotu (N) o 90%
fosforu (P) o 69%
potasu (K) o 77%
magnezu (Mg) o 73%
Przyrost plonu zwiększył się o 26%

Kukurydza
azotu (N) o 109%
fosforu (P) o 66%
potasu (K) o 74%
magnezu (Mg) o 72%
przyrost plonu zwiększył się o 10%
Pod wpływem dawki 800ml/ha pobranie w/w składników zwiększyło się nieznacznie, natomiast pobranie azotu obniżyło się.

ROŚLINY WARZYWNE
Podczas badania w uprawie roślin warzywnych przeprowadzonego przez Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach pod kierownictwem Prof. Dr hab. Stanisława Kaniszewskiego oraz dr. Agnieszki Stępowskiej okazało się, że dzięki zastosowaniu stymulatora TOTALHUMUS:
• plon ogólny zwiększył się o 42%
• zawartość szkodliwych azotanów zmniejszyła się o 31%

Stosowanie TOTALHUMUS spowodowało znaczną poprawę plonowania i jakości handlowej główki, oraz struktury plonu, a także zwiększenie aktywności fotosyntetycznej i zmniejszenie zawartości azotanów w liściach. TOTALHUMUS w formie oprysku roślin i gleby miał pozytywny wpływ na wszystkie parametry plonu i efektywność syntetyczną niezależnie od stężenia 2,4 czy też 8 ml/ha

ROŚLINY OZDOBNE
Badania przeprowadzone przez Pracownię Uprawy i Nawożenia Roślin Ozdobnych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach pod kierownictwem dr. Inż. Jacka Nowaka określiły jednoznacznie, że stosowanie TOTALHUMUS wykazuje ogromną skuteczność i jest bardzo przydatny w uprawie ozdobnych roślin rabatowych. Niezależnie od sposobu i dawki stosowanego stymulatora TOTALHUMUS stwierdza się jego pozytywny wpływ na przyrost masy roślin oraz tworzenie się kwiatów i pędów bocznych.

Uzyskano:
50% więcej kwiatów
120% więcej pąków kwiatowych
50% więcej pędów bocznych
50% większa masa roślin

UKORZENIANIE SADZONEK
Badania przeprowadzone przez Pracownię Uprawy i Nawożenia Roślin Ozdobnych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach pod kierownictwem dr. Inż. Jacka Nowaka określiły jednoznacznie, że stosowanie TOTALHUMUS wykazuje ogromną skuteczność i jest bardzo przydatny w ukorzenianiu sadzonek roślin ozdobnych. Przy użyciu TOTALHUMUS sadzonki wytworzyły lepszą bryłę korzeniową, a ich korzenie były najdłuższe i charakteryzowały się największą świeżą i suchą masą niż w kombinacji kontrolnej.

Fizyczne działanie kwasów humusowych zawartych w Total Humus
• modyfikują strukturę gleby
• zwiększają pojemność wodną gleby a przez to zmniejszają zagrożenie suszą
• zapobiegają pękaniu gleby, powierzchniowemu odpływowi wody i erozji gleby poprzez zwiększenie zdolności koloidów do wiązania wody
• poprawiają strukturę, zapobiegają utracie wody i składników pokarmowych w lekkich glebach piaszczystych
• rozluźniają gleby zwięzłe i poprawiają ich przewietrzanie
• ciemniejszy kolor gleby zwiększa absorpcję energii słonecznej
 
Biologiczne działanie kwasów humusowych zawartych w Total Humus
• stymulują wzrost roślin (wyższa produkcja biomasy) poprzez przyspieszanie podziałów komórek, zwiększenie stopnia rozwoju systemu korzeniowego i zwiększenie suchej masy plonu
• działają jako organiczne katalizatory wielu procesów biologicznych
• stymulują enzymy roślin i zwiększają ich produkcję
• zwiększają naturalną odporność roślin na choroby i szkodniki
• stymulują wzrost korzeni, szczególnie pionowych, przez co zwiększają pobieranie składników pokarmowych
• zwiększają oddychanie korzeniowe
• sprzyjają tworzeniu chlorofilu, cukrów i aminokwasów w roślinach i wspomagają fotosyntezę
• zwiększają zawartość witamin i minerałów w roślinach
• pogrubiają ściany komórkowe w owocach i przedłużają okres przechowywania i przydatności do sprzedaży
• zwiększają zdolność kiełkowania nasion i ich żywotność
• poprawiają jakość plonu, wygląd i wartość odżywczą
• tymulują wzrost i namnażanie pożytecznych mikroorganizmów glebowych (m.in. Azotobacter i Nitrosomonas)

Chemiczne działanie kwasów humusowych zawartych w Total Humus
• neutralizują pH gleby
• wzbogacają glebę w substancje organiczne i mineralne
• poprawiają dostępność składników pokarmowych i wody dla roślin
• zatrzymują rozpuszczalne w wodzie nawozy mineralne w strefie korzeniowej i zmniejszają ich wypłukiwanie
• działają jako naturalny czynnik chelatujący jonów metali w środowisku zasadowym i ułatwiają ich pobieranie przez system korzeniowy
• zwiększają konwersję składników pokarmowych (NPK i mikroelementów) do form dostępnych dla roślin
• zwiększają pobieranie azotu przez rośliny
• zmniejszają reakcje fosforu z wapniem, żelazem, magnezem i glinem przez co zwiększają ich dostępność dla roślin
• uwalniają CO2 z CaCO3 umożliwiając użycie w fotosyntezie
• pomagają eliminować chlorozy spowodowane brakiem żelaza
• zmniejszają dostępność substancji toksycznych z gleby
 
W praktyce
Kwasy humusowe (KH) są szczególnie pożądane i efektywne w młodych nasadzeniach i na glebach ubogich w próchnicę. KH przywracają żyzność również „zmęczonej glebie”. Inne praktyczne wykorzystanie KH to zastosowanie ich na stanowiskach, które były podtopione przez intensywne opady deszczu, z czym zawsze wiąże się pogorszenie żyzności gleby, którą powinno się szybko przywrócić. Woda dłużej
zalegająca niszczy strukturę gleby, wymywa składniki pokarmowe i powoduje zamulenie gleby, a przez to śmierć tlenowych mikroorganizmów i uszkodzenie systemu korzeniowego roślin. Zastosowanie wówczas kwasów humusowych może szybko przywrócić glebie jej funkcje.
Roztwory preparatów próchnicowych, (te dobrze rozpuszczalne w glebie), podaje się w formie opryskiwania gleby, przez moczenie w nich korzeni lub poprzez systemy nawadniające. Preparat THE Total Humus rozpyla się także w połączeniu z nawozami mineralnymi.
Zdolności sorpcyjne związków próchnicznych przewyższają kilka lub kilkanaście razy pojemność sorpcyjną składników mineralnych kompleksu sorpcyjnego.
 
Deficyt próchnicy
Najważniejsze znaczenie praktyczne w przywróceniu żyzności gleby ma nawożenie organiczne i masa resztek pożniwnych, jeśli taka pozostaje na polu. W biochemicznych procesach mikrobiologicznego rozkładu związków organicznych tworzy się próchnica, czyli inaczej humus glebowy, nadający podłożu ciemne zabarwienie, które świadczy o żyzności i produktywności gleby. Próchnica glebowa jest złożoną substancją organiczną. Składa się z wielu frakcji o różnej barwie, rozpuszczalności w wodzie i łatwości mineralizacji. Niestety stwierdza się jej wyraźny deficyt.
Zapas próchnicy w glebie można i należy regulować, np. przez racjonalny system uprawy roślin, ich prawidłowe zmianowanie oraz nawożenie organiczne. Stwierdzono, że uprawa roślin okopowych, przemysłowych i zbóż działa ujemnie na bilans glebowej materii organicznej, natomiast traw i roślin motylkowych wieloletnich – dodatnio. Płodozmiany o dużym udziale roślin okopowych pozostawiają małą masę resztek pożniwnych o niskim współczynniku humifikacji, a to może prowadzić do spadku ilości próchnicy, jeżeli nie będzie się używać nawozów organicznych. W sadach płodozmian ma jednak małe zastosowanie, a źródłem próchnicy są tam przede wszystkim materiały organiczne wprowadzane do gleby: nawozy naturalne (obornik, gnojowica), resztki pożniwne (słoma), nawozy zielone, komposty, odpady z gospodarki komunalnej oraz przemysłu (osady ściekowe, trociny). Materiały te różnią się szybkością humifikacji, czyli zdolnością do odtwarzania próchnicy.

Sklep.e-sadownictwo.pl 2013