Biuletyn

Optycal 3kg Powiększ do pełnego rozmiaru

Optycal 3kg

Optycal to innowacyjny, wodorozpuszczalny, aktywator wapniowy do stosowania dolistnego, poprawiający wielkość, jakość i właściwości przechowalnicze plonu. Zaopatruje rośliny w wapń w dwojaki sposób: stymuluje pobieranie wapnia z gleby i jego transport do najmłodszych części roślin (efekt pompy auksynowo-wapniowej), dostarcza łatwo przyswajalny organiczny wapń bezpośrednio w zabiegu dolistnym.

Więcej szczegółów

S 5043

155,01 zł

Skład:
Tlenek wapnia (CaO): 350 g/l
Mrówczan: 560 g/l
Miedź (Cu): 0,5 g/l
Żelazo (Fe): 1,5 g/l
Mangan (Mn): 0,7 g/l
Bor (B): 1,0 g/l
Molibden (Mo):  0,02 g/l
Cynk (Zn):  2,0 g/l

Korzyści:
• nie zawiera azotanów – może być stosowany w okresach, gdy rośliny są wrażliwe na nadmiar azotu w formie azotanów
• nie zawiera chlorków
• unikatowy skład i stabilna formulacja zapewniają możliwość łączenia go z innymi agrochemikaliami oraz efektywne i skuteczne działanie preparatu

Terminy stosowania; dawkowania [kg/ha]
JABŁOŃ
I – początek kwitnienia (BBCH 60–63);     1,5
II – koniec kwitnienia, wszystkie płatki opadły (BBCH 69);     1,5
III – owoce osiągają wielkość 20–30 mm (BBCH 72–73);     1,5
IV – owoce osiągają 50–70% typowej wielkości (BBCH 75–77)     1,5
W przypadku odmian podatnych na gorzką plamistość oraz odmian przeznaczonych do przechowywania, wskazane są dodatkowe 1–2 zabiegi w zależności od przebiegu pogody w sezonie wegetacyjnym

GRUSZA
I – początek kwitnienia (BBCH 60–63);     1,5
II – koniec kwitnienia, wszystkie płatki opadły (BBCH 69);     1,5
III – owoce osiągają wielkość 20–30 mm (BBCH 72–73);     1,5
IV – owoce osiągają 50–70% typowej wielkości (BBCH 75–77)     1,5

CZEREŚNIA,  WIŚNIA
I – początek kwitnienia (BBCH 60–64);     1,5
II – zasychanie kwiatów – rozwój zalążni, po przekwitnięciu powstaje owoc  (BBCH 67–71)     1,5
III – owoce osiągają 20–50% typowej wielkości (BBCH 72–75)     1,5

BRZOSKWINIA, MORELA, ŚLIWA
I – początek kwitnienia (BBCH 60–64);     1,5
II – owoce osiągają 20–50% typowej wielkości (BBCH 72–75)     1,5

MALINA, PORZECZKA
I – rozwój kwiatostanów (BBCH 51–54);     1,5
II – początek wzrostu owoców (BBCH 71)     1,5

WINOROŚL
I – początek kwitnienia (BBCH 60–63);     1,5
II – koniec fazy kwitnienia (BBCH 69)     1,5

TRUSKAWKA
I – biały pąk (BBCH 58–60)     1,5
II – pierwsze zawiązane owoce – wyraźnie widoczne nasiona na tkance dna kwiatowego (BBCH 73)     1,5

PAPRYKA
I – rozwój liści i pędów bocznych (BBCH 13-29);     1–1,5
II – początek kwitnienia (BBCH 59–61);     1–1,5
III – rozwój owoców, 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73)     1–1,5

POMIDOR
I – rozwój liści (BBCH 13-19);     1–1,5
II – widoczny 1.–3. kwiatostan ( BBCH 51–53     1–1,5
III – początek kwitnienia: otwarte pierwsze kwiaty w 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63);     1–1,5
IV – pierwszy owoc na 1.–2. gronie osiągnął typową wielkość (BBCH 71–72)     1–1,5

OGÓREK
I – rozwój liści i pędów bocznych (BBCH 13-29);     1–1,5
II – na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52);     1–1,5
III – na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57);     1–1,5

WARZYWA KAPUSTOWATE
I – rozwój liści (BBCH 15–19);     1–1,5
II – początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41);     1–1,5
III–IV – rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 42–45* lub do 48**)
*kalafior, brokuł
** kapusta: biała, czerwona, włoska i pekińska     1–1,5

WARZYWA KORZENIOWE
I – rozwój liści (BBCH 13–19)     1–1,5
II – początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41);     1–1,5
III–IV – rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 42–48)     1–1,5

WARZYWA STRĄCZKOWE
I – rozwój strąków (BBCH 71–73)     1–1,5

Sklep.e-sadownictwo.pl 2013