- Usuń ten produkt z moich ulubionych
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
- Drukuj
Kategorie
Biuletyn
Jedyny na rynku krzem uzyskiwany z zeolitu. Dopuszczony do ekologicznej produkcji. Wzmacnia ściany komórkowe, zwiększa odporność na stres środowiskowy, zwiększa odporność na choroby i szkodniki (tworzy krzemowy film na skórce)
Skład:
Najwyższa dawka krzemu 62% SiO2 + mikroelementy.
Dawkowanie:
0,5-1,0 kg/ha
KORZYŚCI:
*grubsze ściany komórkowe wynikające z użycia krzemu tworzą większe mocniejsze łodygi i jędrniejsze liście, które mogą pobierać i transportować więcej wody, składników odżywczych. Krzem zapobiega wyleganiu zbóż.
*krzem redukuje skutki biotycznego i abiotycznego stresu. Tworzy ochronną powłokę na poziomie wewnątrzkomórkowym. Powoduje to zmniejszenie utraty wody poprzez mniejszą transpirację. Dzięki temu rośliny mniej cierpią podczas suszy. Krzem bardzo pozytywnie wpływa na wzmocnienie mrozoodporności roślin.
*roślina wykorzystuje krzem do stworzenia dodatkowej bariery mineralnej, pokrywającej komórki, utrudniając patogenom chorobotwórczym na przedostanie się do wnętrza rośliny. Krzem przyczynia się do tworzenia mechanizmów odpornościowych przeciwko patogenom
*krzem gromadzi się w ściankach komórek naskórka liści, utrudniając szkodnikom gryzienie i ssanie liści. Dodatkowo znajdujący się kwas krzemowy w komórkach działa jako dodatkowa bariera dla ssących szkodników. Wewnętrzna struktura minerału zawiera pory (do 32% obj.) połączone w kanały, które pozwalają wchłaniać zarówno jony, jak i wodę.
*rośliny, którym podaje się dolistnie krzem mają wyższe stężenia chlorofilu w tkance liściowej.