Nawóz SOLER Fruit jest bezpieczny w stosowaniu i nie zawiera żadnych szkodliwych pozostałości. Dzięki zastosowanej technologii SILEVELTM hydrożele na bazie krzemu zamykają składniki nawozowe w swoistych "kieszeniach", tzw. przestrzeniach między pakietowych. Przy kontakcie z rośliną dawkowanie zachodzi długo i wydajnie, co wydłuża dostępność mikroskładników. Higroskopijność preparatu powoduje, że trudno wysycha, łatwo pęcznieje, zachowując w obu przypadkach dużą przyczepność do rośliny, dzięki czemu jest trudny do zmycia podczas deszczu.Wysoka zawartość siarki w nawozie działa wzmacniająco, prozdrowotnie, dezynfekująco i stymulująco. Siarka wspomaga odporność roślin na choroby grzybowe.
Dodatkowo preparat wyposażono w mechanizm stymulujący QM6TM, pobudzający roślinę do odruchów obronnych, przez zwiększenie zdolności do gromadzenia wody i składników odżywczych pochodzących z SOLER Fruit. W konsekwencji cały proces wpływa pozytywnie na wysoki, dobrej jakości plon.
SOLER Fruit jest bezpieczny dla roślin drzew i krzewów owocowych, z uwagi na to, że jest preparatem bezchlorkowym. Składniki w nim zawarte dają mu cechy dezynfekujące w stosunku do stosowanych opryskiwaczy, jak i właściwości fungicydowe dla roślin sadowniczych. Pozwala to ograniczać rozwój patogenów chorobotwórczych, a żelowa konsystencja SOLER Fruit pozwala na bezproblemowe i długotrwałe przechowywanie produktu, przy czym zachowuje on w pełni swoje wartości użytkowe, bez uszczerbku na jakości. Dobrze miesza się i łatwo przelewa.
Skład/zawartość%w/w/ Bor (B) 1,00
Miedź (Cu) 2,00
Mangan (Mn) 4,00
Molibden (Mo) 0,02
Cynk (Zn) 3,00
Siarka (SO₃) 12,30
Wszystkie składniki całkowicie rozpuszczalne w wodzie
Działanie
SOLER Fruit działa kompleksowo dzięki specjalnie dobranym składnikom:
Cynk (Zn), wpływa na wzrost i rozwój roślin sadowniczych, bierze udział w procesie syntezy chlorofilu i witamin: B, C, P oraz w przetwarzaniu kwasów organicznych. Pełni rolę biokatalizatora, pośrednio reguluje poziom auksyn, od których zależy wzrost wydłużeniowy międzywęźli, a także na syntezę białek. Uczestniczy w metabolizmie fosforu.
Bor (B), wpływa na zwiększenie plonu owoców oraz na polepszenie jego jakości. Niedostatek tego składnika występuje najczęściej po dłuższym okresie suszy. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za: prawidłowy wzrost organów generatywnych (słupek, pylniki, pyłek) oraz najmłodszych części pędów i korzeni, ma dodatni wpływ na kwitnienie, gospodarkę wodną i procesy oddychania oraz właściwy rozwój tkanek przewodzących (prawidłowa dystrybucja wapnia w roślinie) a także odpowiada za regulację przemiany węglowodanów w roślinach. W uprawach sadowniczych bor wzmacnia pyłek, a jego dostateczna zawartość korzystnie wpływa na zapłodnienie. Bor zwiększa efektywność pobierania azotu, potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Niedobór tego mikroskładnika u jabłoni powoduje słabe zawiązywanie owoców oraz ich deformację. Jabłka z małą zawartością boru są wrażliwe na pękanie i ordzawianie, szybciej dojrzewają na drzewie oraz źle się przechowują, nie są smaczne z powodu niskiego poziomu kwasów organicznych, cukrów oraz suchej masy. Niedobór boru w owocach powoduje też korkowacenie miąższu, zarówno pod skórką oraz głęboko wewnątrz miąższu. Przy dużym niedoborze, oprócz obniżenia plonowania i pogorszenia jakości owoców, obserwuje się zaburzenia w rozwoju części wegetatywnej drzew, liście wierzchołkowe są wydłużone, kruche i jasnozielone, wierzchołki pędów zasychają, a kora na pniach i konarach łuszczy się i pęka (tzw. chropowatość kory).
Miedź (Cu) jest odpowiedzialna za rozwój i budowę tkanek, procesy oddychania, bierze udział w przemianach związków żelaza i w syntezie witaminy C.
Mangan (Mn), bierze udział w procesie fotosyntezy, w syntezie białek, reguluje stężenie hormonów roślinnych, aktywuje wiele enzymów oraz stymuluje pobieranie składników pokarmowych przez rośliny. Stymuluje i jest niezbędny w procesie oddychania, a także w przemianie związków azotu i obniża rozpuszczalność żelaza poprzez jego utlenianie.
Molibden (Mo), pełni rolę w metabolizmie azotu i jest składnikiem wielu enzymów, wpływa także na metabolizm związków fosforowych roślinie.
Właściwości
• struktura gruzełkowa gleby
• uzupełnia w roślinie niedobory mikroelementów i jest doskonale i szybko wchłaniany do rośliny
• dzięki właściwościom higroskopijnym i konsystencji żelowej wchłania się prawie całkowicie do roślin
• wysoka zawartość siarki zapewnia właściwe odżywienie rośliny oraz wpływa na fitosanitarność uprawy
• pobudza rośliny do wzrostu i plonowania
• mała dawka nawozu dzięki wysokiej koncentracji
• łatwy w dozowaniu i przygotowaniu
Dawkowanie
Drzewa owocowe
1,0 l / ha / 300 - 1000 l 2 - 3 zabiegi po kwitnieniu do fazy dojrzewania
Rośliny jagodowe
1,0 l / ha / 300 - 1000 l 2 - 3 zabiegi w sezonie do fazy dojrzewania